Предсказания на Нострадамус

Предсказания на НострадамусСлед странната за човечеството 2020 г., не може да има някой на Земята, който да не иска да погледне дори само за няколко месеца в бъдещето, за да види какво можем да очакваме – с надеждата, че следващите години ще ни предложат нещо по-добро.

В тази връзка няма как да не се сетим за великия гадател Нострадамус и дали случайно не е предсказал нещо и в тази връзка. Неговите пророчества са безкрайно почитанио заради предупрежденията, които съдържат. Но кой е Нострадамус?

Мишел дьо Ностредам, по-известен с латинизираното си име Нострадамус, е роден в Сен Реми де Прованс, вероятно през 1503 г.

Той си изкарва хляба като аптекарски лечител и астролог, предлагайки услугите си на известните личности от онова време.

Най-известната му творба е Les Prophéties (Пророчествата), която е публикувана за първи път през 1555 г. Това е сборник с прогнози за веокове напред във времето.

След смъртта му хората водят спорове какво биха могли да означават неговите пророчества и дори дали означават нещо.

Откъде Нострадамус взема идеите си за предсказанията

Той изучава окултното, но не претендира за свръхестествено прозрение. Остава набожен католик, уповавайки се на Божията воля.

Твърди се, че той силно се е възползвал от съществуващите литературни източници, за да измисли много от своите прогнози, вместо да има някакви оригинални възгледи.

Това разсъждение не спира съвременните преводачи да вярват, че е запознат с тайните на бъдещето.

Съществуват няколко проблема с предсказанията на бъдещето. Основният от тях е, че почти всички прогнози, правени някога, са неясни.

Предсказателите, които са твърде конкретни, бързо излизат от този бизнес, когато се окаже, че грешат. Останалите правят прогнози въз основа на принципа да се предсказват стотици събития, сравнително неясно, като по този начин чрез адаптивна интерпретация може да се поддържа високото ниво на гадаене на предсказателя.

Нострадамус е най-непрозрачният предсказател от всички

Той говори с образи и загадки – неговите поддръжници казват, че е трябвало да използва код, за да не бъде наречен еретик – и всяко събитие, което предвижда, е без дата. Читателите нямат представа дали става дума за 1920 или 2020 година.

Единственото, което знаем, е, че неговите пророчества спират през 3797 година. Но Нострадамус, въпреки разпространеното мнение, не пише за края на света.

Друг проблем с пророчествата му е свързан с факта, че като цяло са непълни.

Нострадамус, който е живял преди толкова много векове, почти със сигурност не е бил шарлатанин. Той е бил учен човек, ренесансов хуманист, който се интересува колкото от медицината, толкова и от астрологията.

Той е бил лечител-аптекар, който е работил с цел да помогне за изцеление на хората от чумата.

Най-известните предсказания на Нострадамус

Смъртта на Хенри II

Големият пожар в Лондон

Френската революция

Величието на Наполеон

Съществуването на Хитлер

Президенството на Шарл дьо Гол

Атомната бомба

Убийствата на Боби и Джон Кенеди

11 септември 2001 г.

и много други…

Съществуват легенди за него, предсказващи собствената му смърт и дори обсъждане за повторното му погребение. Приписват му се фалшиви предсказания, както и допълнения и/или грешни гадателства. Но няма „оригинална“ авторитетна версия на неговата книга, която да обвърже истинския Нострадамус.

Това, че все още говорим за него днес, говори повече за нас, отколкото за него. Това говори за нашето отчаяние да разбираме и контролираме бъдещето.

Въпреки технологиите си, ние не сме по-способни да пътуваме напред във времето, отколкото през 16-ти век. Нашите правомощия за научно прогнозиране понякога не са по-добри от суеверия или дори догадки.

5/5 - 2 гласа